To Cluster
Η Αφοί Κομπατσιάρης ΑΕ – Αμάλθεια δημιούργησε το 2020 τον πρότυπο Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας (Cluster) με την επωνυμία CirOWa Cluster – (Circle Of Waste Cluster), στον οποίο μετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων που προέρχονται από τις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων.
Η δημιουργία και λειτουργία του cluster συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο το ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.
Στόχος του cluster είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων για την ανάπτυξη συστημάτων που θα δημιουργήσουν αξία στην αλυσίδα των αποβλήτων, μέσω αφενός της μείωσης του κόστους της διαχείρισης και επεξεργασίας τους και αφετέρου μέσω της εφαρμογής πρακτικών κυκλικής οικονομίας (π.χ. παραγωγή υποπροϊόντων και παραπροϊόντων προστιθέμενης αξίας όπως οργανικά λιπάσματα και βιοκαύσιμα).
- Στόχοι
Το CirOWa Cluster στοχεύει στο συντονισμό επιχειρήσεων για την ανάπτυξη εργαλείων και πρακτικών που ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν τα εξής:
- Παρακολούθηση και διασφάλιση διαδικασιών που παράγουν απόβλητα ώστε όλες οι λειτουργίες να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
- Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος κατηγοριοποίησης / χαρακτηρισμού αποβλήτων βάσει Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Ειδικότερα, τα εργαλεία και οι πρακτικές θα εστιάζουν στον έλεγχο και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επίδρασης των αποβλήτων μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προγραμμάτων διαχείρισης, που αφορούν στην ανακύκλωση υλικών (παραπροϊόντα) και στη μείωση αποβλήτων, (πχ τηγανέλαια, χαρτί αλουμίνιο, πλαστικό, toner, μπαταρίες, λάμπες κλπ).
- Β2Β ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαχείριση των αποβλήτων η οποία θα υποστηρίζει την αναγγελία ποσοτήτων αποβλήτων προς διάθεση, το κλείσιμο συμφωνιών διάθεσης των αποβλήτων, την ιχνηλάτηση της πορείας των αποβλήτων μέχρι και την πιθανή ανακύκλωσή τους, την παρακολούθηση της μεταφοράς τους σε πραγματικό χρόνο και την παρακολούθηση δεικτών απόδοσης των διαδικασιών διαχείρισης αποβλήτων σε επίπεδο μονάδας παραγόμενου αποβλήτου.
- Ανάπτυξη εφαρμογών Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) για την αυτόματη παρακολούθηση της εξέλιξης των όγκων των απορριμμάτων και της διαδικασίας μεταφοράς τους με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό της συλλογής και επεξεργασίας τους. Οι εφαρμογές θα συνδέονται με την Β2Β πλατφόρμα με χρήση API.
- Σύστημα MRP II για την αποδοτικότερη διαχείριση και επεξεργασία των παραγόμενων παραπροϊόντων και υποπροϊόντων.
- Ανάπτυξη μεθοδολογίας αξιολόγησης της διαδικασίας διαχείρισης πρακτικών κυκλικής οικονομίας με χρήση του μοντέλου SCOR (circular SCOR)
Μέλη
Στο CirOWa Cluster συμμετέχουν μέχρι σήμερα 20 εταιρείες με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως: Μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, μονάδες επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, μονάδες ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων, πάροχοι τεχνολογιών επεξεργασίας αποβλήτων, πάροχοι τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τεχνικοί σύμβουλοι.
Μέλη του CirOWa Cluster είναι επίσης ως ερευνητικοί φορείς τα παρακάτω δύο ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής:
- Εργαστήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων στην Επιχειρηματική & την Εκπαίδευση – DigiT.DSS.Lab
- Εργαστήριο Γεωπεριβαλλοντικής Επιστήμης & Διασφάλισης Ποιότητας Περιβάλλοντος – Ε.Γ.Ε.Π.Π